warzywa i owoce
Sierpień w ogrodzie to miesiąc zbioru owoców
swojej pracy, ale również początek przygotowywania roślin do następnego
sezonu. Jakie prace należy w sierpniu wykonać w sadzie i warzywniku.
Na
wielu drzewach dojrzewają owoce, m.in. letnie odmiany brzoskwini
Sierpień w ogrodzie: drzewa i krzewy owocowe
Na wielu drzewach i krzewach dojrzewają
owoce – letnie odmiany jabłek, gruszek,
śliwek (renklody, wczesne węgierki) oraz brzoskwiń. Te, które opadły
przedwcześnie, zbieramy i niszczymy, ponieważ mogą stanowić siedlisko chorób i
szkodników.
Z jabłoni należy wyciąć „wilki”
(tegoroczne pędy, które wyrastają pionowo do góry ze starszych konarów), które
konkurują z owocami o wodę, światło i substancje odżywcze.
Po zebraniu owoców przeprowadzamy letnie cięcie prześwietlające krzewów jagodowych.
Po zebraniu owoców przeprowadzamy letnie cięcie prześwietlające krzewów jagodowych.
U agrestu, porzeczek czerwonych i
porzeczek białych wycinamy pędy 5-letnie (najstarsze), na których jest już mało
paków kwiatowych – pędy te mają ciemniejszą korę, dzięki czemu łatwo je
odróżnić od młodszych.
U porzeczki czarnej natomiast wycinamy
pędy 4-letnie.
Po zakończeniu zbioru malin wycinamy przy ziemi i palimy te pędy, z których zebrano owoce. Nie usuwamy pędów u odmian malin powtórnie owocujących jesienią.
U wszystkich gatunków wycinamy też pędy słabe, pokładające się na ziemi i nadmiernie zagęszczające się.
Po zakończeniu zbioru malin wycinamy przy ziemi i palimy te pędy, z których zebrano owoce. Nie usuwamy pędów u odmian malin powtórnie owocujących jesienią.
U wszystkich gatunków wycinamy też pędy słabe, pokładające się na ziemi i nadmiernie zagęszczające się.
W drugiej połowie sierpnia, po zbiorze
owoców, prześwietlamy korony drzew wiśni i
czereśni. Jak już wcześniej pisałem cięcie najlepiej przeprowadzać w dni suche
i słoneczne (aby zminimalizować infekcje chorobami grzybowymi). Miejsca po
usuniętych gałęziach należy zabezpieczyć smarując rany środkiem Funaben.
W tym miesiącu przygotowujemy miejsce
na nowe nasadzenia truskawek – odchwaszamy glebę, nawozimy dobrze rozłożonym
kompostem, zasilamy nawozami mineralnymi i głęboko przekopujemy.
Owocujące pędy winorośli należy przywiązać do podpór. Pod koniec sierpnia usuwamy część liści zacieniających dojrzewające winogrona. Przycinamy też część tegorocznych pędów. Dzięki tym zabiegom więcej słońca będzie dochodziło do owoców.
Owocujące pędy winorośli należy przywiązać do podpór. Pod koniec sierpnia usuwamy część liści zacieniających dojrzewające winogrona. Przycinamy też część tegorocznych pędów. Dzięki tym zabiegom więcej słońca będzie dochodziło do owoców.
rośliny warzywne
W tym miesiącu zbieramy wiele warzyw,
m.in. ogórki, pomidory,
paprykę, cebulę. Nadal trwają zbiory cukinii, kabaczków i dyni.
Pamiętajmy o odchwaszczaniu grządek z rosnącymi warzywami i podlewaniu, jeśli
jest to potrzebne oraz o spulchnianiu międzyrzędzi.
W połowie sierpnia u późnych, wysokorosnących odmian pomidora uszczykujemy wierzchołki pędów, pozostawiając 1–2 liście nad ostatnim kwiatostanem (zabieg ogławiania).
Zbieramy czosnek posadzony wiosną – zbiór przeprowadzamy, gdy liście zżółkną i zasychają.
W połowie sierpnia u późnych, wysokorosnących odmian pomidora uszczykujemy wierzchołki pędów, pozostawiając 1–2 liście nad ostatnim kwiatostanem (zabieg ogławiania).
Zbieramy czosnek posadzony wiosną – zbiór przeprowadzamy, gdy liście zżółkną i zasychają.
W wolne miejsca możemy posiać na
jesienny zbiór między innymi rzodkiewkę,
rzodkiew, kapustę pekińską, sałatę roszponkę (na zbiór jesienny).
Wysiewamy cebulę na zbiór w przyszłym
roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz