Poniższy artykuł dotyczy
przycinania drzew owocowych. Należy przy tym wiedzieć, że owoce powstają
na pędach w drugim roku lub później. Jednym z ważniejszych celów przycinania
drzew jest uzyskanie równowagi (mniej więcej pół na pół) między pędami
tegorocznymi i pędami ubiegłorocznymi. Przycięcie ma zagwarantować dobry zbiór
owoców w bieżącym roku i wystarczającą ilość pędów na następny rok. Duże
znaczenia ma także okres, w którym przycinasz drzewa. Przycinanie drzew
owocowych zimą powoduje ich pobudzenie i przez to są bardziej aktywne w
następnym sezonie. Natomiast przycinanie drzew latem powoduje, że rosną one
mniej w ciągu tego sezonu wegetacyjnego. Przeczytaj wskazówki zamieszczone
poniżej, a dowiesz się jak prawidłowo przycinać drzewa owocowe.
1
Pierwsze przycinanie.
Powinno nastąpić zaraz po posadzeniu drzewka, zwykle koło listopada lub
grudnia. Drzewa w różnym wieku przycina się na różne sposoby, gdyż zależy to od
ich etapu rozwoju.
2
Przycinanie drzewek jednorocznych.
Jednoroczne drzewko powinno być przycięte natychmiast po przesadzeniu.
Ostrym sekatorem odetnij górną połowę pędu. Zanim jednak przystąpisz do ciecia
upewnij się, że dolana część pędu posiada przynajmniej cztery młode pączki lub
wypuszcza gałązki boczne. Jeżeli nie, musisz przyciąć drzewko nieco wyżej, tak
by pozostały cztery pączki.
3
Przycinanie dwuletniego drzewa.
Dwuletnie drzewa należy przycinać między grudniem, a lutym. Obszar
zaznaczony na rysunku różowym kolorem oznacza przyrost drzewa w poprzednim
roku. Ten obszar nie powinien być przycinany. Wszystkie pędy boczne, zaznaczone
kolorem czarnym, powinny zostać przycięte. Pędy boczne powinny być przycinane
zaraz ponad zewnętrznym pączkiem. Ten pączek umożliwi produkcję
nowych pędów na wiosnę, dzięki temu korona
będzie rozkrzewiać się dalej od centrum drzewa.
4
Przycinanie drzewa trzyletniego.
Podobnie jak drzewa dwuletnie, drzewa trzyletnie najlepiej przycinać między
grudniem, a lutym. Na różowo zaznaczone są części drzewa, które przyrosły w
poprzednich latach i nie powinno się ich przycinać. Wszystkie młode pędy
zaznaczone na czarno powinny zostać przycięte. Młode pędy zawsze przycinamy tuż
nad pączkiem.
5
Przycinanie drzewa czteroletniego.
Drzewa czteroletnie należy przycinać między grudniem i lutym. Podobnie jak w
przypadku drzew dwu- i trzyletnich, na różowo zaznaczono przyrosty z
poprzednich lat, których nie powinno się przycinać. Kolorem czarnym zaznaczone
są młode pędy, które należy skrócić przycinając nad pączkami. W przypadku drzew
czteroletnich może się okazać, że pędy z poprzednich lat chorują lub usychają,
w takim wypadku należy je przyciąć aż do zdrowego miejsca.
6
Drzewa pięcioletnie.
Drzewa pięcioletnie możemy już uznać za dojrzałe, ich kształt jest już
raczej określony. Przycinanie drzew pięcioletnich i starszych powinno opierać
się na usuwaniu pędów chorych i uschniętych oraz przerzedzaniu korony tak, by
była stosunkowo jasna i
owoce
miały miejsce do wzrostu. Pamiętaj przy tym, że
owoce
wyrastają na pędach z poprzedniego roku, wiec musisz ich zawsze trochę
zostawić, by drzewo owocowało, co roku.
Urządzanie ogrodu restauracyjnego wymaga przemyślenia wielu aspektów, szczególnie wyboru mebli, które są kluczowe dla stworzenia przyjemnej atmosfery. Ciekawy artykuł na Radio Tczew podaje wskazówki, jak urządzić ogródek w restauracji, dobierając idealne meble ogrodowe https://www.radiotczew.pl/artykul-4media/25067,jak-urzadzic-ogrodek-w-restauracji-dobierajac-idealne-meble-ogrodowe. Artykuł ten jest źródłem inspiracji, jak stworzyć przestrzeń, która będzie zarówno funkcjonalna, jak i estetycznie atrakcyjna dla gości. Zwraca uwagę na ważność dobrego dopasowania mebli do stylu i charakteru restauracji, co jest kluczowe dla stworzenia wyjątkowego klimatu.
OdpowiedzUsuńPlanując zakup zestawu jadalnianego do ogrodu, warto uwzględnić jego trwałość oraz łatwość w utrzymaniu. Zestawy z materiałów odpornych na warunki atmosferyczne są szczególnie praktyczne. Dobrym przykładem jest zestaw dostępny tutaj: https://ogrodolandia.pl/zestaw-jadalniany-ares. Takie meble są nie tylko funkcjonalne, ale także estetyczne. Dzięki nim można stworzyć wygodne miejsce do posiłków i spotkań na świeżym powietrzu.
OdpowiedzUsuń