Wiosna to najlepszy czas na przycinanie drzew owocowych.
Do cięcia drzew przyda się nie tylko
pilarka spalinowa lub elektryczna, ale także piła ręczna.
Dlaczego należy
przycinać drzewa?
Przynajmniej raz w roku należy
przeprowadzić tzw. cięcie pielęgnacyjne. Najlepiej
rozbić to tuż po zbiorach, późną jesienią albo wczesną wiosną. Nie bójmy się cięcia
drzew owocowych.
Większość gatunków nie tylko dobrze znosi prześwietlanie,
ale dzięki niemu wydaje lepsze owoce i jest bardziej odporna na choroby. Jeśli
drzew nie będziemy regularnie przycinać, szybko zdziczeją, a zbiory z roku na
rok będą coraz słabsze.
Wiosenne cięcie drzew powinno się przeprowadzać albo
na przełomie lutego i marca, przed wypuszczeniem pąków, albo w kwietniu.
Które gałęzie można
wycinać z pożytkiem dla drzewa?
Każde nowo posadzone drzewo ma już ogólnie ukształtowaną
koronę – zwykle składa się ona z przewodnika i gałęzi bocznych (jak ostatecznie
uformować koronę, najlepiej przeczytać w fachowej literaturze przedmiotu).
W przypadku cięcia pielęgnacyjnego
powinniśmy więc skupić się przede wszystkim na tym, jak ją zachować i zapewnić
owocom dostateczną ilość światła, by mogły równomiernie dojrzewać.
Zwróć uwagę, które gałęzie nadmiernie się
rozrosły i nachodzą na siebie. Zacznij od grubych konarów – czasem wystarczy
wyciąć 2-3 grube gałęzie, by drzewo wyraźnie odmłodzić.
Generalna zasada jest taka, że wycinamy wszystkie,
które się krzyżują i rosną prosto do góry lub do środka korony. Cięcie należy
przeprowadzać pod kątem, tuż nad pąkiem (oczkiem), z którego wyrośnie nowa
gałązka.
Trzeba jedynie pamiętać, aby nie robić tego
ani zbyt płytko, ani zbyt głęboko. Zwróć uwagę, by pąk skierowany był na
zewnątrz, a gałęzie nie tworzyły kąta prostego (pod ciężarem owoców mogą się
łatwo wyłamać).
Za jednym razem nie powinno się wycinać
więcej niż 20% gałęzi, by zbytnio nie osłabiać drzewa, czasami
jednak jest to konieczne, zwłaszcza w przypadku okazów starych, nadmiernie
przerośniętych i nie owocujących.
Bezwzględnie należy wówczas pamiętać o
zabezpieczeniu powstałych po wycince ran i odpowiedniej pielęgnacji i nawożeniu
drzewa w trakcie sezonu wegetacyjnego.
Miejsce po wycięciu najlepiej posmarować specjalną
maścią, ale w tej roli świetnie sprawdzi się także farba emulsyjna (ważne, żeby
powierzchnia rany mogła oddychać i zabliźnić się).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz