Aby latem krzewy
porzeczek obficie owocowały, dobrze jest wiosną je przyciąć i przygotować do
okresu wegetacyjnego.
Jaki i dlaczego należy
ciąć krzewy porzeczek?
Pędy nowo posadzonych krzewów porzeczek
powinniśmy skrócić nad 2-3 pąkiem, licząc od ziemi.
Zwróćmy tylko uwagę, by pąk skierowany był na
zewnątrz. Starsze rośliny wymagają tzw. cięcia prześwietlającego przynajmniej raz na dwa lata,
przy czym czarne porzeczki należy ciąć mocniej niż porzeczki
czerwone czy białe.
Pierwsze cięcie młodych porzeczek można
przeprowadzić po trzech latach od posadzenia.
Generalna zasada jest taka, że wycinamy
gałęzie najstarsze, rosnące na zewnątrz, krzyżujące się bądź płożące po ziemi.
Najlepiej, gdy porzeczka
czarna będzie
miała 8-10 pędów jednorocznych i trzyletnich, porzeczka czerwona – do 10 pędów
czteroletnich i młodszych.
Te starsze łatwo odróżnić, bo mają
znacznie ciemniejszą, zgrubiała korę. Jednorazowo wycinamy do 5 gałęzi.
Najgroźniejszym szkodnikiem w przypadku
porzeczki czarnej jest tzw. wielkopąkowiec porzeczkowy.
O tym, czy ten niedostrzegalny ludzkim
okiem pajęczak żeruje na twoim krzewie możesz się przekonać właśnie wczesną
wiosną. Na pędach widoczne są wówczas charakterystyczne okrągłe pąki, znacznie
większe i bardziej regularne od pozostałych.
Bezwzględnie należy je usunąć. Najlepiej
zebrać je ręcznie do plastikowej torebki i spalić (w żadnym razie nie wyrzucać
na kompost).
Masz na to czas do początku maja.
Na wiosnę warto też krzewy
porzeczek okopać
i nawieźć.
Jeśli używasz kompostu, pamiętaj, by nie
przysypywać go ziemią, ale rozłożyć na powierzchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz