z własnego ogrodu
Grusza to drzewo
owocowe, które warto uprać w sadzie przydomowym.
Grusza pięknie kwitnie wiosną i wydaje bogate
w składniki odżywcze owoce. Nie ma jak gruszki z własnego ogrodu.
Grusza to drzewo owocowe wrażliwsze na niekorzystne
warunki zewnętrzne niż jabłoń.
Grusza wymaga lepszych, cieplejszych gleb, nie
znosi wysokiego poziomu wody gruntowej, a najlepsze jej odmiany są wrażliwe na
mróz. Grusza dobrze rośnie na zacisznych stanowiskach i nie jest tam atakowana
przez bawełnicę korówkę.
Grusze karłowe są wrażliwe na mróz, gdyż
pigwa, która stanowi podkładkę, wymarza już w temperaturze -20 st.C, jeśli
ziemia nie jest pokryta śniegiem. Trzeba je ściółkować.
Gruszki
- owoce gruszy
Gruszki mają dobry wpływ na nasz układ
trawienny: pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Gruszki
polecane są szczególnie w przypadku wystąpienia zaparcia. Zawarty w nich potas
oraz arbutyna oddziałują także na układ moczowy.
Gruszki mogą być wskazane przy leczeniu
kamicy nerkowej oraz podczas zapalenia dróg moczowych. Gruszki zawierają
bor.
Udowodniono, że ich regularne
spożywanie może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania i poprawia
możliwości koncentracji. Bor jest też szczególnie ważny podczas procesów związanych
z transportem po organizmie wapnia i zapobiega ubytkom wapnia z kości.
W gruszkach znajdziemy także jod.
Mają też dużo błonnika i prostych węglowodanów, co sprawia, że owoce te są dość
kaloryczne. Jedna średnia gruszka owadze 12 dag to około 60 kcal.
Zastosowanie:
słodkie odmiany
gruszek warto jeść na surowo. Można też dodawać do owocowych sałatek.
Szczególnie dobrze owoc ten komponuje się z orzechami włoskimi, serem żółtym lub
pleśniowym. Gruszki są też doskonałe na kompot, dżem, chutney.
Wspaniałe jest wino z gruszek. Gruszki warto
też suszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz