uprawa, sadzenie, cięcie malin
Maliny
i jeżyny to krzewy owocowe należące do jednej rodziny i mające podobne
wymagania.
Kiedy i jak sadzić maliny, kiedy
wykonać cięcie malin, jak chronić maliny przed szkodnikami I jak nawozić.
O tym wszystkim można przeczytać poniżej.
Maliny uprawa:
maliny i jeżyny nie mają szczególnych
upodobań odnośnie gleby.
Nie
udają się tylko na ziemiach zbyt suchych, piaszczystych (ze względu na płytki
system korzeniowy) oraz zbyt wilgotnych i podmokłych, które sprzyjają rozwojowi
chorób.
Maliny sadzenie:
maliny
sadzimy późną jesienią lub wczesną wiosną (to korzystniejszy termin, bo unikamy
przemarzania młodych krzewów).
Maliny i jeżyny sadzimy płytko, tak
by ich korzenie przykryte były warstwą gleby grubości około 2 cm. Po posadzeniu
sadzonki malin podlewamy, ubijamy glebę wokół nich i przycinamy pęd na
wysokości 10–15 cm nad ziemią.
Umożliwimy w ten sposób mocne
zakorzenienie się i rozrośnięcie krzewów owocowych, co zapewni dobry plon w
następnym roku.
Zabezpieczenie malin:
krzewy owocowe sadzone jesienią obsypmy kopczykami
ziemi, zabezpieczając korzenie przed przemarznięciem.
W rejonach, gdzie zdarzają się silne
mrozy, dobrze jest owinąć trzciną lub słomą dolne pędy krzewu malin posadzonego
jesienią i usunąć zabezpieczenia dopiero wiosną.
Dotyczy
to szczególnie odmian malin zagranicznych, które bywają mniej mrozoodporne niż
rodzime.
Nawożenie:
maliny nawozimy
obornikiem i kompostem (wpłynie na zwiększenie plonu). Gdy to niemożliwe,
konieczne jest stosowanie nawozów mineralnych.
Cięcie malin:
cięcie malin
wykonujemy każdego roku. Krzewy malin i jeżyn plonują na dwuletnich pędach
(choć są odmiany malin, które rodzą owoce na pędach jednorocznych, np. Polana).
Cięcie
malin po zbiorze owoców: należy wyciąć przy ziemi pędy, które owocowały.
Lepiej tej pracy nie odkładać do
jesieni czy przyszłej wiosny, tylko usunąć je jeszcze zielone i ulistnione.
Jeżeli pozostawimy te pędy malin, mogą się na nich rozmnożyć grzyby
pasożytnicze. Tylko pędy malin powtarzających, które owocują jeszcze raz
jesienią, tnie się nie latem, ale późną jesienią lub wiosną.
Maliny cięcie:
co roku trzeba
usunąć część pędów jednorocznych.
Najlepiej zostawić tylko 5–7
najsilniejszych, a następnie skrócić je o 1/4 długości. Cięcie najsłabszych
młodych pędów i pędów malin dwuletnich pozwala utrzymać odpowiednią siłę
wzrostu i zapewnia obfite owocowanie krzewów.
Ochrona przed szkodnikami i
chorobami:
maliny są atakowane przez kistnika malinowca. To jego małe larwy czasem
spotykamy w owocach malin.
Ochronimy je przed nim, opryskując krzewy
malin, zanim zakwitną, takimi preparatami, jak: Bulldock 025EC, Fastac 100EC,
Karate Zeon 050CS i Sumi-Alpha 050EC.
Krzewy malin narażone są też na
choroby wirusowe.
Rozpoznamy je po tym, że porażone
liście malin i jeżyn mają jaśniejsze plamy o niewyraźnych brzegach, kurczą się
i fałdują.
Chore rośliny trzeba w całości
usuwać.
Malinom i jeżynom zagraża też
wywołana przez grzyb choroba zwana zamieraniem pędów. Wskazują na nią
szarofioletowe plamy na dolnych częściach tegorocznych pędów malin. Gdy jest
ich dużo, kora na pędach łuszczy się i zamiera.
Chore pędy trzeba wyciąć, a potem
zakopać lub spalić, a same krzewy malin opryskać preparatem grzybobójczym, np. Mythos 300 SC.
Polecane gatunki malin
Rodzime odmiany malin: Polana, Polka.
Zagraniczne odmiany malin:
Lloyd Georgem, Latham, Pruska = Berlin
(Preussen).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz