Śliwki z własnego ogrodu
Wśród
drzew owocowych w przydomowym sadzie powinny znaleźć się śliwy rodzące smaczne
z zdrowe owoce - śliwki.
Uprawa śliw w ogrodzie
Śliwa najlepiej
rośnie w żyznej, próchnicznej i dość wilgotnej glebie (susza w czasie tworzenia
się zawiązków owoców powoduje ich opadanie).
Kwiaty
śliwy są wrażliwe na przymrozki, lubi stanowisko
osłonięte przed wiatrem i
mrozem.
Śliwki - smaczne i zdrowe owoce śliwy
Wszystkie śliwki mają
podobne wartości odżywcze, ale różnią się liczbą kalorii (60-120 kcal w 100 g).
Mają dużo witaminy A i witaminę E,
więc są cennymi przeciwutleniaczami.
Ich działanie antyoksydacyjne wzmagają
polifenole – katechiny i kwas chlorogenowy – obecne szczególnie w ich ciemnych
odmianach.
Dzięki nim śliwki działają antynowotworowo
oraz przeciwmiażdżycowo.
Śliwki zawierają też składniki
mineralne – potas, żelazo,magnez, wapń i fosfor.
Śliwki kojąco wpływają na układ
nerwowy i poprawiają samopoczucie, a to dlatego, że mają sporo witamin z grupy
B.
Jednak największą ich zaletą jest dość
wysoka zawartość „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny, a także tryptofanu –
aminokwasu, z którego ona powstaje i który skutecznie podnosi jej poziom w
mózgu.
Śliwki zawierają też sorbitol, który
działa lekko przeczyszczająco, oraz dużo pektyn i błonnika, działają znakomicie
na przewód pokarmowy.
Suszone
śliwki pęcznieją w żołądku, tłumią głód i zapobiegają zaparciom (zmniejszają
zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego).
Śliwki znakomicie nadają się na przetwory:
dżemy i kompoty, a smak śliwkowych powideł jest wręcz legendarny.
Doskonała jest także nalewka na
śliwkach, śliwki w occie i suszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz