sobota, 29 czerwca 2013

Drzewa owocowe, śliwki.

 Śliwki z własnego ogrodu

          Wśród drzew owocowych w przydomowym sadzie powinny znaleźć się śliwy rodzące smaczne z zdrowe owoce - śliwki.

         


Uprawa śliw w ogrodzie

         Śliwa najlepiej rośnie w żyznej, próchnicznej i dość wilgotnej glebie (susza w czasie tworzenia się zawiązków owoców powoduje ich opadanie).
         Kwiaty śliwy są wrażliwe na przymrozki, lubi stanowisko
osłonięte przed wiatrem i mrozem.

Śliwki - smaczne i zdrowe owoce śliwy

         Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się liczbą kalorii (60-120 kcal w 100 g).
         Mają dużo witaminy A i witaminę E, więc są cennymi przeciwutleniaczami.
         Ich działanie antyoksydacyjne wzmagają polifenole – katechiny i kwas chlorogenowy – obecne szczególnie w ich ciemnych odmianach.    
         Dzięki nim śliwki działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
         Śliwki zawierają też składniki mineralne – potas, żelazo,magnez, wapń i fosfor. 
         Śliwki kojąco wpływają na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie, a to dlatego, że mają sporo witamin z grupy B.
         Jednak największą ich zaletą jest dość wysoka zawartość „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny, a także tryptofanu – aminokwasu, z którego ona powstaje i który skutecznie podnosi jej poziom w mózgu.
         Śliwki zawierają też sorbitol, który działa lekko przeczyszczająco, oraz dużo pektyn i błonnika, działają znakomicie na przewód pokarmowy.  
         Suszone śliwki pęcznieją w żołądku, tłumią głód i zapobiegają zaparciom (zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego).

         Śliwki znakomicie nadają się na przetwory:
                                                                       dżemy i kompoty, a smak śliwkowych powideł jest wręcz legendarny.
         Doskonała jest także nalewka na śliwkach, śliwki w occie i suszone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz