czwartek, 27 czerwca 2013

Maliny i jeżyny

 uprawa, sadzenie, cięcie malin

            Maliny i jeżyny to krzewy owocowe należące do jednej rodziny i mające podobne wymagania.

          Kiedy i jak sadzić maliny, kiedy wykonać cięcie malin, jak chronić maliny przed szkodnikami I jak nawozić.

          O tym wszystkim można przeczytać poniżej.


          Maliny uprawa:
                                maliny i jeżyny nie mają szczególnych upodobań odnośnie gleby.
         Nie udają się tylko na ziemiach zbyt suchych, piaszczystych (ze względu na płytki system korzeniowy) oraz zbyt wilgotnych i podmokłych, które sprzyjają rozwojowi chorób.

          Maliny sadzenie:
                                     maliny sadzimy późną jesienią lub wczesną wiosną (to korzystniejszy termin, bo unikamy przemarzania młodych krzewów).
          Maliny i jeżyny sadzimy płytko, tak by ich korzenie przykryte były warstwą gleby grubości około 2 cm. Po posadzeniu sadzonki malin podlewamy, ubijamy glebę wokół nich i przycinamy pęd na wysokości 10–15 cm nad ziemią.
          Umożliwimy w ten sposób mocne zakorzenienie się i rozrośnięcie krzewów owocowych, co zapewni dobry plon w następnym roku.

          Zabezpieczenie malin:
                                               krzewy owocowe sadzone jesienią obsypmy kopczykami ziemi, zabezpieczając korzenie przed przemarznięciem.
         W rejonach, gdzie zdarzają się silne mrozy, dobrze jest owinąć trzciną lub słomą dolne pędy krzewu malin posadzonego jesienią i usunąć zabezpieczenia dopiero wiosną.
         Dotyczy to szczególnie odmian malin zagranicznych, które bywają mniej mrozoodporne niż rodzime.

         Nawożenie:
                            maliny nawozimy obornikiem i kompostem (wpłynie na zwiększenie plonu). Gdy to niemożliwe, konieczne jest stosowanie nawozów mineralnych.

         Cięcie malin:
                             cięcie malin wykonujemy każdego roku. Krzewy malin i jeżyn plonują na dwuletnich pędach (choć są odmiany malin, które rodzą owoce na pędach jednorocznych, np. Polana).
         Cięcie malin po zbiorze owoców: należy wyciąć przy ziemi pędy, które owocowały.
         Lepiej tej pracy nie odkładać do jesieni czy przyszłej wiosny, tylko usunąć je jeszcze zielone i ulistnione. Jeżeli pozostawimy te pędy malin, mogą się na nich rozmnożyć grzyby pasożytnicze. Tylko pędy malin powtarzających, które owocują jeszcze raz jesienią, tnie się nie latem, ale późną jesienią lub wiosną. 

         Maliny cięcie:
                               co roku trzeba usunąć część pędów jednorocznych.
         Najlepiej zostawić tylko 5–7 najsilniejszych, a następnie skrócić je o 1/4 długości. Cięcie najsłabszych młodych pędów i pędów malin dwuletnich pozwala utrzymać odpowiednią siłę wzrostu i zapewnia obfite owocowanie krzewów.

          Ochrona przed szkodnikami i chorobami:
                                                                            maliny są atakowane przez kistnika malinowca. To jego małe larwy czasem spotykamy w owocach malin.
          Ochronimy je przed nim, opryskując krzewy malin, zanim zakwitną, takimi preparatami, jak: Bulldock 025EC, Fastac 100EC, Karate Zeon 050CS i Sumi-Alpha 050EC.
          Krzewy malin narażone są też na choroby wirusowe.
          Rozpoznamy je po tym, że porażone liście malin i jeżyn mają jaśniejsze plamy o niewyraźnych brzegach, kurczą się i fałdują.
          Chore rośliny trzeba w całości usuwać.
          Malinom i jeżynom zagraża też wywołana przez grzyb choroba zwana zamieraniem pędów. Wskazują na nią szarofioletowe plamy na dolnych częściach tegorocznych pędów malin. Gdy jest ich dużo, kora na pędach łuszczy się i zamiera.
          Chore pędy trzeba wyciąć, a potem zakopać lub spalić, a same krzewy malin opryskać preparatem grzybobójczym, np. Mythos 300 SC.

        Polecane gatunki malin
Rodzime odmiany malin: Polana, Polka.
Zagraniczne odmiany malin: Lloyd Georgem, Latham, Pruska = Berlin (Preussen).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz