czwartek, 4 kwietnia 2013

Przycinanie krzewów


 

 

      Aby latem krzewy porzeczek obficie owocowały, dobrze jest wiosną je przyciąć i przygotować do okresu wegetacyjnego.


Jaki i dlaczego należy ciąć krzewy porzeczek?

 

      Pędy nowo posadzonych krzewów porzeczek powinniśmy skrócić nad 2-3 pąkiem, licząc od ziemi.
      Zwróćmy tylko uwagę, by pąk skierowany był na zewnątrz. Starsze rośliny wymagają tzw. cięcia prześwietlającego przynajmniej raz na dwa lata, przy czym czarne porzeczki należy ciąć mocniej niż porzeczki czerwone czy białe.
      Pierwsze cięcie młodych porzeczek można przeprowadzić po trzech latach od posadzenia.
      Generalna zasada jest taka, że wycinamy gałęzie najstarsze, rosnące na zewnątrz, krzyżujące się bądź płożące po ziemi.
      Najlepiej, gdy porzeczka czarna będzie miała 8-10 pędów jednorocznych i trzyletnich, porzeczka czerwona – do 10 pędów czteroletnich i młodszych.
      Te starsze łatwo odróżnić, bo mają znacznie ciemniejszą, zgrubiała korę. Jednorazowo wycinamy do 5 gałęzi.
      Najgroźniejszym szkodnikiem w przypadku porzeczki czarnej jest tzw. wielkopąkowiec porzeczkowy.
      O tym, czy ten niedostrzegalny ludzkim okiem pajęczak żeruje na twoim krzewie możesz się przekonać właśnie wczesną wiosną. Na pędach widoczne są wówczas charakterystyczne okrągłe pąki, znacznie większe i bardziej regularne od pozostałych.
      Bezwzględnie należy je usunąć. Najlepiej zebrać je ręcznie do plastikowej torebki i spalić (w żadnym razie nie wyrzucać na kompost).
      Masz na to czas do początku maja.
      Na wiosnę warto też krzewy porzeczek okopać i nawieźć.
      Jeśli używasz kompostu, pamiętaj, by nie przysypywać go ziemią, ale rozłożyć na powierzchni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz