czyli
śródziemnomorski klimat w ogrodzie i domu
Czerwiec to czas
kwitnienia lawendy. Unoszone na długich i cienkich łodyżkach kołyszą się na
wietrze i rozsiewają wokół upajającą woń.
Kwiaty
lawendy zakwitają od połowy czerwca do września.
Lawenda
pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. W naturze rośnie w Europie Południowej
oraz Afryce Północnej, gdzie występują zarówno dwuletnie byliny jak i
wieloletnie krzewy lawendy.
W
naszym klimacie najłatwiej uprawiać lawendę wąskolistną
Osiąga
ona wysokość do pięćdziesięciu centymetrów. Ma wąskie srebrzysto-zielone liście
i kwiaty o barwie niebiesko-fioletowej. Krzewy lawendy sadzimy w odległości ok.
30 cm od siebie, w większej grupie, lub w rzędzie – można z niej stworzyć niski
żywopłot. Ładnie wygląda w towarzystwie róż okrywowych lub rudbekii, ale te wymagają żyźniejszego podłoża.
Wyróżnia
się wiele gatunków lawendy, jednak wszystkie lubią słoneczne stanowiska, nie
znoszą zaś agresywnych przeciwników, czyli chwastów.
Oto kilka wskazówek, których należy
przestrzegać by długo cieszyć się piękną lawendą?
Lawenda nie lubi nadmiaru wody, cienia,
wieczornego zraszania, wiatrów, zimna i nadmiaru nawozów. Uwielbia zaś suchą
glebę, słońce i przycinanie.
Dzięki przycinaniu lawenda się rozkrzewia. Przycinanie należy wykonywać już od najmniejszych sadzonek, ponieważ tylko wtedy uzyskają one znaczną ilość pędów. Należy pamiętać, że im jest ich więcej, tym więcej będzie lawendowych kwiatów.
Dzięki przycinaniu lawenda się rozkrzewia. Przycinanie należy wykonywać już od najmniejszych sadzonek, ponieważ tylko wtedy uzyskają one znaczną ilość pędów. Należy pamiętać, że im jest ich więcej, tym więcej będzie lawendowych kwiatów.
Cięcie ma też ogromne znaczenie dla zdrowia
lawendy. Dzięki regularnie wykonywanej czynności, rośliny nie położą się
otwierając tym samym swój środek.
Wnętrze krzewu lawendy wystawione na czynniki
atmosferyczne będzie szybciej wysychało, przez co roślina stanie się podatna na
łamanie.
Lawenda musi być systematycznie przycinana, bo tylko wtedy będzie miała ładny, zwarty pokrój, a jej korona będzie gęsta. Poza tym tak pielęgnowana roślina intensywniej kwitnie. Nieprzycinana krzewinka z biegiem lat staje się coraz bardziej rozpierzchła, łysieje w środku i traci swą urodę.
Lawenda musi być systematycznie przycinana, bo tylko wtedy będzie miała ładny, zwarty pokrój, a jej korona będzie gęsta. Poza tym tak pielęgnowana roślina intensywniej kwitnie. Nieprzycinana krzewinka z biegiem lat staje się coraz bardziej rozpierzchła, łysieje w środku i traci swą urodę.
Lawendę
przycinamy dwa razy w roku. Pierwszego cięcia dokonujemy latem po kwitnieniu,
drugiego zaś wczesną wiosną. Ścinamy ją delikatnie, niezbyt krótko, obcinamy
jedynie kilka centymetrów. Dzięki temu pędy z przekwitłymi kwiatami nie będą
już rosły na długość, za to będą pojawiały się nowe pędy, które ponownie
zakwitną jesienią.
Wiosną przycinamy pędy o kolejne kilka
centymetrów, aby pobudzić roślinę do krzewienia. Nadajemy jej kulisty kształt i
ścinamy tuż powyżej najniższych młodych pędów. Nie powinniśmy dopuścić do tego,
aby łodygi stały się zbyt długie i zdrewniałe. Nigdy też nie przycinamy
zdrewniałych części lawendy.
Ścięte kwiaty lawendy możemy zasuszyć
Z zasuszonych kwiatów lawendy możemy wykonać
zapachowe woreczki do szafy lub łazienki. Ich silny zapach odstrasza muchy i
mole. Znane jest też zastosowanie lawendy w przemyśle kosmetycznym, np. jako
dodatek do pięknie pachnących mydeł, żeli pod prysznic, płynów do kąpieli lub
aromatycznych olejków.
Lawenda ma również zastosowanie lecznicze.
Olejek lawendowy działa mocno bakteriobójczo. Dodatkowo wspomaga układ nerwowy,
ponieważ ma działanie uspokajające.
Napary z olejku lawendy oczyszczają górne
drogi oddechowe i działają korzystnie nawet przy zapaleniu płuc. W okresie
przeziębień warto pić herbatkę lawendowo-miętową.
Kulinarne
zastosowanie lawendy
Mało kto wie, że lawenda ma również kulinarne
zastosowanie, oczywiście ta z ekologicznych upraw. Jej kwiaty nadają się do
zarówno słodkich kompozycji, takich jak galaretka, kruche ciasteczka (przepis
na nie znajdziecie w internecie), jak i do dań wytrawnych (np, jako dodatek do
sosów lub kotletów schabowych z lawendą).
Inne wykorzystanie lawendy w kuchni to lawendowy cukier, olejek, ekstrakt na bazie spirytusu czy lawendowe masło.
Inne wykorzystanie lawendy w kuchni to lawendowy cukier, olejek, ekstrakt na bazie spirytusu czy lawendowe masło.
Ciekawostką jest to, że według wierzeń
Anglików tam, gdzie rośnie lawenda. nie ma kłótni między małżonkami. Może warto
więc mieć ją w pobliżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz