Warzywnik
1. W lipcu plony warzywnika są już coraz większe. Oprócz sałat,
rukoli, rzodkiewek czy szczypiorku
korzystamy już z młodych marchewek, buraczków i całkiem sporej, chrupiącej
młodej cebulki. Lipiec to także czas owocowania pysznego groszku, który jest
najlepszy, gdy strąki są grube i zielone. Na dodatek coraz szybciej rosną
pierwsze cukinie i kabaczki (młode są najsmaczniejsze) i rozpoczyna plonowanie
fasola szparagowa.
2. Dalej pięknie rozrastają się zioła. Aby zapełnić domową spiżarkę
lub apteczkę przycinajmy je
regularnie co dwa- trzy tygodnie. Młode listki są zwykle najbardziej
aromatyczne. Ziół możemy także szukać na łąkach i w lasach, ale wtedy zrywamy
tylko te rośliny, które dobrze znamy.
3. Już planujemy poplony – jeszcze trochę czasu pozostało na zakup
nasion, ale gdy się zwolnią miejsca
na grządkach po wyrwanych rzodkiewkach, kalarepkach czy groszku warto coś w ich
miejsce posadzić. Warzywa, które mają krótki okres wegetacyjny i nie boją się
jesiennych chłodów to np. rzepa, rzodkiewki, kapusta pekińska, cykoria
sałatowa, roszponka.
Drzewa i krzewy:
1. W lipcu kończymy zasilanie drzew i krzewów (róże!) nawozami
mineralnymi. Mniej dokarmiana roślina nie
będzie już wypuszczać nowych pędów, które i tak byłyby bezużyteczne, bo nie
zdążyłyby zdrewnieć do nadejścia zimy.
2. Prześwietlamy korony krzewów ozdobnych, w tym także róż.
Wycinamy nadmiernie zagęszczone pędy
powojników i innych pnączy.
3. Jeśli nie zrobiliśmy tego w końcówce czerwca, to w lipcu
przycinamy żywopłoty dbając o to, aby
ich kształty pozwalały na swobodny dopływ światła także do najniższych pędów.
Sad:
1. bieramy lipcowe owoce, czyli czereśnie, wiśnie, morele, maliny,
porzeczki, agrest, borówki, wczesne
brzoskwinie. Owoce porażone chorobami usuwamy z sadu i jagodnika.
2. Przycinamy nadmiernie rozrośnięte okazy drzew owocowych, które
preferują letnie cięcie (np. orzechy,
morele). Przerzedzanie zagęszczonych koron bezpośrednio po zbiorach owoców
wskazane jest również w przypadku drzew pestkowych, takich jak czereśnie,
wiśnie, śliwy oraz owocujących krzewów porzeczek i agrestu. Również owocujące
na początku sezonu krzewy malin tniemy wkrótce po zbiorach, aby pobudzić
roślinę do wypuszczania nowych pędów.
3. Po owocowaniu porządkujemy grządkę z truskawkami, usuwamy
rozłogi (jeśli nie planujemy
zakładania nowej plantacji), przycinamy stare liście.
Taras i balkon:
1. Podlewamy i zasilamy rośliny balkonowe z częstotliwością podobną
jak w czerwcu. Najtrudniejszym
okresem dla kwiatów na balkonie zwykle jest czas urlopu. Warto z
wyprzedzeniem poprosić zaprzyjaźnionego sąsiada o podlewanie – inaczej po
powrocie z urlopu na balkonie pozostaną tylko suszki.
Dom, szklarnia czy
inspekt:
1. W szklarni lub w inspekcie przygotowujemy rozsadę warzyw, które
wysadzimy jako poplony.
2. Pielęgnujemy siewki roślin dwuletnich, które jesienią wysadzimy na
rabaty.
3. Podobnie jak w słonecznym czerwcu rośliny domowe podlewamy
3. Podobnie jak w słonecznym czerwcu rośliny domowe podlewamy
dość często i chronimy od nadmiernego
nasłonecznienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz