Podwiązywanie pomidorów
Pomidory uprawne to rośliny udomowione,
wyselekcjonowane ze względu na wielkość, smak i obfitość owoców. Wiele odmian
rodzących wspaniałe owoce nie jest w stanie utrzymać ich na swoich wiotkich
pędach. Standardowym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie pomidorów jest
dostarczanie im odpowiednich podpór, które są bezwzględnie konieczne dla roślin
wysokopiennych i wiotkołodygowych.
Podpory
do pomidorów muszą być dostosowane do przewidywanej wysokości roślin i ciężaru
owoców. Paliki powinny mieć od 1 do 2m długości (pamiętajmy o tej części
podpory, którą zakopiemy w gruncie dla stabilizacji). Rozmieszczamy je
bezpośrednio po posadzeniu roślin, ponieważ wtedy mamy największe szanse na
zachowanie systemu korzeniowego bez uszkodzeń.
Podwiązywanie rozpoczynamy około 1
miesiąc od posadzenia lub gdy zaobserwujemy, że pędy roślin są na tyle długie,
że mogą zostać wyłamane przez wiatr. Ponieważ tkanki pomidorów są bardzo
delikatne, używamy miękkiego sznurka lub długich ścinków wydzieranych z
miękkiego materiału, które nie uszkodzą rośliny.
Podwiązywanie kontynuujemy do czasu
zakończenia wzrostu roślin (samoczynnego lub poprzez uszczyknięcie wierzchołka
w przypadku pomidorów stale rosnących) – zwykle nie później, niż w połowie
sierpnia.
Przycinanie pędów
Przycinanie pomidorów ma na celu
usunięcie pędów niepotrzebnych z punktu widzenia zdolności do owocowania lub
fragmentów rośliny z objawami chorób (np. dolnych liści, które najbardziej są
narażone na wilgoć). Przycinając pomidory dla powiększenia plonów zmuszamy
roślinę do przekazywania składników odżywczych do tych pędów, gdzie zawiązały
się owoce, bez straty energii na elementy „niepotrzebne”.
W zależności od pokroju i sposobu prowadzenia
pomidora (na jeden, dwa lub trzy pędy) usuwamy wszystkie pozostałe, nawet te z
widocznymi pąkami kwiatowymi). W zależności od siły wzrostu rośliny
pozostawiamy od 3 do 5-7 gron owoców w przypadku pomidorów wielkoowocowych lub
więcej, jeśli posadziliśmy pomidory drobnoowocowe. Ograniczenie liczby
zawiązków i obrywanie nowych kwiatów pozwala na szybsze uzyskanie dużych i
dojrzałych owoców.
Zbędne pędy pomidorów najlepiej
wyłamywać ręcznie, gdy są jesz bardzo małe (trzeba to robić systematycznie).
Jeśli stosujemy narzędzia, należy bezwzględnie zadbać o ich czystość, aby nie
przenosić ewentualnych chorób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz