niedziela, 17 lipca 2011

Grillowanie w ogrodzie

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki


Sezon letni w pełni, a co za tym idzie coraz chętniej spędzamy czas w naszych przydomowych ogrodach. Wielu z nas lubi spożywać posiłki na tarasie czy wydawać przyjęcia dla przyjaciół w ogrodzie.

Podstawą przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu są grille ogrodowe. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem i zapachem potraw przygotowywanych pośród zieleni naszych ogrodów. Wybór odpowiedniego grilla zależy od naszych potrzeb, wielkości naszej rodziny oraz osobistych preferencji. Urządzenia te możemy podzielić na kilka kategorii: ze względu na paliwo oraz ze względu na ich mobilność. Grille mogą być opalane węglem drzewnym, gazem lub przy użyciu energii elektrycznej. Możemy także podzielić je na grille mobilne i stałe.

Grille opalane węglem drzewnym są to najpopularniejsze urządzenia tego typu na rynku. Przyrządzane na nich posiłki są smaczne i posiadają niezwykły aromat. Ponadto są niezwykle praktyczne, gdyż worek węgla na grilla jesteśmy w stanie dostać właściwie wszędzie. Mogą one występować zarówno w wersji murowanej jak również mobilnej. Jeżeli zdecydujemy się na budowę kominka ogrodowego to z pewnością będzie on doskonałą ozdobą naszego ogrodu. Przygotowywanie posiłków na takim grillu jest z pewnością dużo przyjemniejsze od grillowania na małym mobilnym urządzeniu. Jeżeli jednak lubimy zabierać rodzinę na weekendowe wypady za miasto to z pewnością przyda nam się taki lekki i niewielki grill.

Ostatnimi czasy bardzo modne stały się grille gazowe. Jest to rozwiązanie, które z roku na rok zdobywa coraz więcej zwolenników. Główną zaletą urządzeń gazowych jest ich łatwość rozpalania. W tej kategorii, można powiedzieć, że grille gazowe nie mają sobie równych. Przy użyciu jednego pokrętła sprawimy, że urządzenie będzie gotowe do nakładania nań mięsa w ciągu kilku minut.

Zwolennicy węgla twierdzą, że potrawy przyrządzane w sposób tradycyjny- czyli przy użyciu węgla drzewnego posiadają aromat i smak, którego brakuje potrawą przygotowywanym na grillu gazowym. Kolejnym atutem grilla gazowego jest z pewnością koszt eksploatacji. Przygotowanie posiłku na takim urządzeniu kosztuje około złotówki. Jeżeli zaś chodzi o grillowanie tradycyjne to za worek węgla będziemy musieli zapłacić około 10 złotych nie mówiąc o podpałce do rozpalenia grilla. Jak więc jest nie trudno policzyć używanie grilla gazowego jest o wiele bardziej ekonomiczne.

Co do kwestii wyboru jest to sprawa osobistych preferencji. Jeżeli więc lubicie Państwo wygodę to z pewnością grill gazowy będzie dobrym rozwiązaniem. Jeżeli zaś nie wyobrażacie sobie grillowania bez charakterystycznego aromatu to z pewnością dobrym wyborem będzie grill opalany węglem drzewnym.


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz