piątek, 24 maja 2013

Piwonie: jak i kiedy przesadzać te byliny


Piwonie kwitną na przełomie maja i czerwca. Ich piękne kwiaty są duże, kuliste i dodatkowo pięknie pachną. Kiedy i jak można przesadzać te ozdobne byliny?


Piwonie zachwycają pieknymi, pachnącymi kwiatami
Piwonie, zwane też peoniami (łac. Paeonia) to jedne z najpopularniejszych bylin sadzonych w ogrodach. Rozrastają się w duże kępy, zajmując coraz więcej miejsca w ogrodzie. W jednym miejscu byliny te mogą rosnąć wiele lat. Czasem jednak konieczne jest ich przesadzenie. Warto przy tej okazji podzielić roślinę – jest to jeden ze sposobów rozmnażania piwonii.

Przesadzanie peonii nie jest trudne, ale nie można tego robić przez cały sezon. Najlepszym terminem na przesadzanie piwonii jest druga połowa sierpnia i pierwsza połowa września. Nie należy przesadzać później niż w połowie września, bowiem rośliny mogą nie ukorzenić się dobrze przed zimą, a wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że wymarzną. Bardzo ważne, by w gorące dni przesadzać roślinę wieczorem.
Przed wykopaniem rośliny należy przyciąć liście na około 2/3 ich długości. Następnie należy okopać całą roślinę i – najlepiej widłami amerykańskimi – ostrożnie wydobyć karpę uważając by nie uszkodzić korzeni. Karpę dzieli się ostrym i zdezynfekowanym nożem na kilka części. Każda z części powinna mieć 2–3 pąki. Należy usunąć wszystkie części uszkodzone, chore bądź zgniłe.

Dla peonii najlepsza jest ziemia żyzna, przepuszczalna oraz stanowisko, gdzie pełne słońce dociera dopiero w drugiej połowie dnia. Przed posadzeniem należy wykopać dołek i wypełnić go kompostem. Rozdzielone części sadzimy oddzielnie do każdego dołka w ten sposób, aby pąki przykryte były tylko około 4-centymetrową warstwą ziemi. Jeśli posadzi się je głębiej, mogą nie kwitnąć kilka lat. Po przysypaniu karpy ziemię należy ją delikatnie ubić i nowo posadzoną roślinę podlać. Przed zimą warto ziemię wokół świeżo posadzonej karpy przykryć warstwą kompostu bądź liści– w ten sposób ochroni się roślinę przed przemarznięciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz