czwartek, 4 lipca 2013

LIPIEC w Ogrodzie I

Warzywnik

   1.    W lipcu plony warzywnika są już coraz większe. Oprócz sałat,
          rukoli, rzodkiewek czy szczypiorku korzystamy już z młodych marchewek, buraczków i całkiem sporej, chrupiącej młodej cebulki. Lipiec to także czas owocowania pysznego groszku, który jest najlepszy, gdy strąki są grube i zielone. Na dodatek coraz szybciej rosną pierwsze cukinie i kabaczki (młode są najsmaczniejsze) i rozpoczyna plonowanie fasola szparagowa.

   2.    Dalej pięknie rozrastają się zioła. Aby zapełnić domową spiżarkę
          lub apteczkę przycinajmy je regularnie co dwa- trzy tygodnie. Młode listki są zwykle najbardziej aromatyczne. Ziół możemy także szukać na łąkach i w lasach, ale wtedy zrywamy tylko te rośliny, które dobrze znamy.

   3.    Już planujemy poplony – jeszcze trochę czasu pozostało na zakup
          nasion, ale gdy się zwolnią miejsca na grządkach po wyrwanych rzodkiewkach, kalarepkach czy groszku warto coś w ich miejsce posadzić. Warzywa, które mają krótki okres wegetacyjny i nie boją się jesiennych chłodów to np. rzepa, rzodkiewki, kapusta pekińska, cykoria sałatowa, roszponka.

Drzewa i krzewy:

   1.    W lipcu kończymy zasilanie drzew i krzewów (róże!) nawozami
          mineralnymi. Mniej dokarmiana roślina nie będzie już wypuszczać nowych pędów, które i tak byłyby bezużyteczne, bo nie zdążyłyby zdrewnieć do nadejścia zimy. 

   2.    Prześwietlamy korony krzewów ozdobnych, w tym także róż.
          Wycinamy nadmiernie zagęszczone pędy powojników i innych pnączy.

   3.    Jeśli nie zrobiliśmy tego w końcówce czerwca, to w lipcu
          przycinamy żywopłoty dbając o to, aby ich kształty pozwalały na swobodny dopływ światła także do najniższych pędów.

Sad:

   1.    bieramy lipcowe owoce, czyli czereśnie, wiśnie, morele, maliny,
         porzeczki, agrest, borówki, wczesne brzoskwinie. Owoce porażone chorobami usuwamy z sadu i jagodnika.

   2.    Przycinamy nadmiernie rozrośnięte okazy drzew owocowych, które
          preferują letnie cięcie (np. orzechy, morele). Przerzedzanie zagęszczonych koron bezpośrednio po zbiorach owoców wskazane jest również w przypadku drzew pestkowych, takich jak czereśnie, wiśnie, śliwy oraz owocujących krzewów porzeczek i agrestu. Również owocujące na początku sezonu krzewy malin tniemy wkrótce po zbiorach, aby pobudzić roślinę do wypuszczania nowych pędów.

   3.    Po owocowaniu porządkujemy grządkę z truskawkami, usuwamy
          rozłogi (jeśli nie planujemy zakładania nowej plantacji), przycinamy stare liście.

Taras i balkon:

    1.    Podlewamy i zasilamy rośliny balkonowe z częstotliwością podobną
           jak w czerwcu. Najtrudniejszym okresem dla kwiatów na balkonie  zwykle jest czas urlopu. Warto z wyprzedzeniem poprosić zaprzyjaźnionego sąsiada o podlewanie – inaczej po powrocie z urlopu na balkonie pozostaną tylko suszki.

Dom, szklarnia czy inspekt:

   1.    W szklarni lub w inspekcie przygotowujemy rozsadę warzyw, które
          wysadzimy jako poplony.

   2.    Pielęgnujemy siewki roślin dwuletnich, które jesienią wysadzimy na
          rabaty.
   3.    Podobnie jak w słonecznym czerwcu rośliny domowe podlewamy
          dość często i chronimy od nadmiernego nasłonecznienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz