poniedziałek, 29 lipca 2013

Truskawki owocujące aż do mrozów.


          Truskawki to ulubione owoce Polaków. Wyhodowano je w połowie XVIII wieku krzyżując poziomkę wirginijską z poziomką chilijską. Od tej pory pojawiło się mnóstwo odmian różniących się kształtem, wielkością, smakiem, plennością i czasem dojrzewania.

          Na ich pachnące, soczyste, aromatyczne owoce czekamy z utęsknieniem każdego roku. Można rzec, że śnią się nam po nocach! Co prawda poza sezonem możemy je czasami kupić w supermarketach gdzie owoce wyglądają nader apetycznie niestety smakują jak plastik.
          Wyhodowano również odmiany powtarzające kwitnienie i owocowanie. W ostatnim czasie furorę robią amatorskie, rewelacyjne odmiany truskawki owocującej niezwykle długo. Idealnie nadają się do uprawy w wiszących pojemnikach jak i w skrzynkach balkonowych.   
          Kwitną i owocują bez przerwy, Ich czerwone owoce wielkości do 6 cm pojawiają się od czerwca aż do mrozów! Miło jest obserwować jak silnie rozkrzewione pędy zdobione są przez niezwykle dekoracyjne różowe lub białe kwiaty (w zależności od odmiany).
          Następnie rozwijają się młode, delikatne zawiązki a równolegle dojrzewają soczyste, aromatyczne i gotowe do spożycia owoce.
          Pamiętajmy, aby roślinom zapewnić dostatecznie duży pojemnik. Można również w trakcie sezonu przesadzić truskawkę jeśli zauważymy iż w dotychczasowej donicy ma za mało miejsca (objawem mogą być drobniejące owoce oraz silnie rozrośnięta bryła korzeniowa).




Truskawka o zwisających pędach owocuje do 6 miesięcy!

          Możecie Państwo nabyć jedną lub dwie znakomite odmiany, które przez wiele tygodni zapewnią obfity plon słodkich i soczystych owoców! Zimą truskawki można w prosty sposób przechować w temperaturze powyżej 0 stopni (np. w suterenie lub pomieszczeniu gospodarczym z dostępem do światła)
          Na wiosnę rośliny można przesadzić do większych pojemników, w których będą się swobodnie rozwijać. Pamiętajmy również o nawożeniu truskawek.
          Najlepiej aby to były preparaty naturalne np. z dżdżownic lub kompostu, gdyż wtedy będziemy mieć pewność że wspaniałe owoce będą pozbawione substancji chemicznych i możemy je dawać nawet dzieciom.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz